Nové knihy ve vaší knihovně - červenec

16.07.2013 23:00

NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ-červenec 2013.doc (881664)

 

Naučná pro dospělé

 

Eckertová, Lenka: Bezpečnost dětí na internetu: rádce zodpovědného rodiče. Brno: Computer Press, 2013. 224 s.

Průvodce obsahuje deset tematických okruhů – potíží, které se týkají každého uživatele počítače či mobilního telefonu s přístupem na Internet. Najdete v něm skutečné příběhy ze života a reálné situace. Poskytuje praktické rady: jak problémům předejít a jak je řešit, pokud nastanou. Doporučuje postupy a návody, kontakty na pomáhající pracoviště, tipy na vhodný software, odkazy na další zdroje informací. Na tvorbě knihy se podílelo více než dvě desítky odborníků,

 

Tvrzník, Aleš, Soumar, Libor. Běhání. Praha: Grada, 2012. 192 s.

Nová publikace známých autorů je určena úplným začátečníkům i pravidelně a systematicky běhajícím sportovcům, jejichž cílem je získání a udržení kondice a zvyšování výkonnosti.. Kniha seznamuje čtenáře se vším, co při běžeckém tréninku potřebují vědět - s technikou běhu, fyziologickými principy, metodikou a řízením tréninku, poradí s regenerací, se stravovacím a pitným režimem i s tím, jak si udržet motivaci. Publikace přináší příklady konkrétních tréninkových programů, strečinkových a kompenzačních cvičení včetně nových trendů v těchto oblastech. Autoři komentují všechna fakta velmi srozumitelně na základě svých dlouholetých zkušeností a pomohou tak čtenáři připravit se na účast ve vybraném závodě i v maratonu.

 

Matějček, Zdeněk. Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte. Praha, Grada, 2012. 182 s.

Nestor české dětské psychologie, renomovaný autor a uznávaný odborník zve rodiče na výpravu do jednoho období lidského života – do doby od narození až do předškolního věku. Rodiče mají možnost krok za krokem sledovat, co se s dítětem v období tohoto překotného psychomotorického vývoje děje, nač mají být připraveni, na co se mohou těšit a na co je třeba dát pozor. Autor vychází ze své výzkumné práce a dlouholeté klinické praxe a s laskavou moudrostí nabízí svou zkušenost všem, kteří chtějí porozumět svému dítěti a dobře je provést první životní etapou až ke vstupu do školy.

 

Hanšpachová, Jana. Veselé hry s malými dětmi. Praha, Portál, 2013. 168 s.

Humor ovlivňuje pozitivně život dítěte, podporuje jeho kognitivní rozvoj, posiluje jeho sebedůvěru a socializaci, rozvíjí jeho citlivost a tvořivost. Kdo se v dětství naučí brát život s humorem, bude v dospělosti schopen zvládat nejrůznější situace s nadhledem. Humor, stejně jako hra, patří neodmyslitelně patří k šťastnému dětství. Matka a ostatní členové rodiny by měli dítě často zásobovat různými humornými hrami. Jako zdroj nápadů nabízí autorka rodičům, prarodičům i učitelkám v mateřských školách soubor tradičních i nových her a hříček povzbuzujících humor v rodině i v mateřské škole.

Weissensteiner, Friedrich. František Ferdinand: krůček od trůnu. Praha: Ikar, 2013. 223 s.

Život Františka Ferdinanda má všechny prvky scénáře k dramatickému filmu z hollywoodské produkce - rozporuplná osobnost, smrtelné onemocnění, nerovný sňatek, tragický závěr. Obětí výstřelů v Sarajevu nebyl jen arcivévoda František, v konečném důsledků se jí stala i celá habsburská monarchie. V tomto novém vydání autor text důkladně přepracoval, opatřil novými fotografiemi a rozšířil o kapitolu, v níž nastínil další osudy dětí zavražděného následníka trůnu.

 

Zídek, Petr. Po boku: třiatřicet manželek našich premiérů (1918-2012). Praha: Knižní klub, 2012. 415 s.

Kniha historika a novináře Petra Zídka popisuje osudy i soukromý život 33 manželek českých a československých premiérů od roku 1918 po naši současnost. Nabízí příběhy dam z doby prvorepublikové i období protektorátu, manželek komunistických předsedů vlády a nakonec i žen polistopadových premiérů, jejichž jména jsou ještě v živé paměti. Autor čerpal z dosud nezveřejněných archivních materiálů i osobních vzpomínek a rozhovorů a získal rovněž unikátní fotografický materiál. Ve zkrácené podobě kapitoly vyšly jako seriál v Magazínu Pátek Lidových novin.

 

 

Beletrie pro dospělé

 

James, E. L. Padesát odstínů šedi. Praha, XYZ, 2012.606 s.

První kniha trilogie Padesát odstínů. Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem. Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu touží přiblížit. Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Touží po ní, ale za svých vlastních, specifických podmínek.

 

James, E. L. Padesát odstínů temnoty. Praha, XYZ, 2013. 654 s.

Druhá kniha trilogie Padesát odstínů (volně navazuje na román "Padesát odstínů šedi"). Ze strachu před temnými tajemstvími trpícího podnikatele Christiana Greye, Ana Steelová ukončí jejich vztah a vrhne se na novou kariéru v americkém nakladatelství. Všude ji však pronásleduje touha po Greyovi, a tak nedokáže odmítnout jeho pozvání na schůzku. Brzy je zasvěcena do Greyovy mučivé minulosti. A zatímco Grey bojuje se svými vnitřními démony, musí Ana učinit nejdůležitější rozhodnutí svého života...

 

Du Maurier, Daphne. Francouzova zátoka. Praha, Motto, 2013. 235 s.

Lady Dona St. Columbová je krásná, svéhlavá a k smrti znuděná svou povrchní londýnskou existencí. Narychlo opouští manžela i prostředí zhýralé šlechty a doufá, že najde vnitřní klid na venkovském panství v Cornwallu. Nemá však tušení, že míří vstříc největšímu dobrodružství svého života. V zátoce poblíž domu totiž kotví francouzská pirátská loď s kapitánem, který je pravým opakem jejího manžela a převrátí její dosavadní život naruby…

Pon, František. Kočky to vědí líp. František Pon, 2011. 215 s.

Kočky to vědí líp - obnovené vydání první, velmi úspěšné knihy manželské dvojice výtvarníků Jitky Baliharové a Oldřicha Přibíka, kteří společně malují a píší pod pseudonymem František PON. Vtipně ilustrované a s laskavým humorem napsané vyprávění o životě s kočkami zavede čtenáře nejprve do jejich pražského bytu, kde se postupně zabydlely tři kočky, které od základů změnily život jeho majitelům, a také na venkov, kde se rodina rozrostla o čtvrtého kočičího člena. Dozví se, co kočky dokáží udělat s poklidnou domácností, jak se s nimi srovnat u jídelního stolu, v ateliéru nebo v koupelně, jak se vedle nich malují obrazy, či jak vybrat kočkám ten správný dům. Příběhy koček i lidí napsané s láskou a pochopením pro jejich slabosti, které ovšem občas vedou k drobným katastrofám, předkládají autoři čtenářům se značnou dávkou humoru. Kniha vychází v nové grafické úpravě a rozhodně by neměla chybět v knihovně žádného milovníka koček.

 

Gideon, Melanie. Manželka 22. Ostrava, Domino: 2013. 429 s.

Manželství je někdy jako bludiště, ve kterém ztratíme jeden druhého. A možná i sami sebe... Alice a William Buckleovi se po téměř dvaceti letech manželství dostali do slepé uličky. Manželská krize a nedostatečná komunikace vyvolá u Alice pocit, že promarnila půlku svého života, a zatouží po změně. Náhodně se zapojí do anonymního internetového průzkumu Manželství v 21. století, v němž vystupuje pod přezdívkou Manželka 22. Tehdy ještě netuší, jak zásadně změní její život korespondence s Tazatelem 101, jež nabrala nečekaně osobní tón...

 

Coelho, Paolo. Rukopis nalezený v Akkonu. Praha: Argo, 2013. 164 s.

Nejnovější kniha brazilského spisovatele Paula Coelha je dalším dílem, v němž se fikce prodchnutá univerzálními hodnotami prolíná se skutečnými historickými událostmi. Vychází z objevení akkonského rukopisu archeologem sirem Walterem Wilkinsonem v roce 1974 a děj přenáší čtenáře do okamžiku, kdy se Jeruzalém připravuje na útok křižáků – 14. července 1099. Večer před útokem svolává řecký učenec lidi všech věkových skupin a různých vyznání. Neudílí jim válečné rady, ale snaží se je podnítit, aby v nelehké situaci pátrali po hodnotách a vědomostech, jichž nabyli v každodenním životě.

 

Nesbo, Jo. Netopýr. Kniha Zlín, 2013. 397 s.

První kniha série Harry Hole. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem - symbolem smrti.

 

Chandler, Raymont. Dáma v jezeře. Praha: Mladá fronta, 2012. 240 s.

Další z mistrovských děl drsné školy americké detektivky, další případ pro Phila Marlowa. Tentokrát si ho najal obchodník Derace Kingsley, aby pro něj vypátral jeho zmizelou ženu. Popsal ji jako mladou blondýnku, která je tak trochu živel – je totiž kleptomanka a nymfomanka. Ta měla odjet do Mexika s mladým gigolem Chrisem Laverym, s nímž chtěla začít nový život. Na Chrise narazí Marlowe bez potíží, ovšem bez paní Kingleyové. Během dvou dnů se objeví dvě mrtvá těla, případ se zamotává. Poradí si Marlowe i tentokrát?

Chaudhary, Urmila. Dětská otrokyně. Praha: Ikar, 2013. 253 s.

Velká bída nutí mnohé rodiny v Nepálu, aby své dcery prodávaly jako takzvané kamalarí neboli těžce pracující ženy. Dětství a mládí pak tráví jako majetek bohatých rodin, kde musí tvrdě pracovat, jíst dostávají jen to nejnutnější, špatně se s nimi zachází a mnohé jsou dokonce zneužívány. Také Urmilu rodiče jako dítě prodali. Teprve v sedmnácti letech její utrpení skončilo. Od té doby si dala za úkol bojovat za osvobození otročících dívek.

 

 

Roberts, Nora. Manželská repríza. Harlequin Polska, 2013. 287 s      .

Druhá kniha série Rodina Stanislaských (volně navazuje na román "Druhá láska"). Sydney vyrůstala v lepší společnosti plné přetvářky, ale po bolestivém rozvodu se rozhodne věnovat se firmě, kterou zdědila po dědečkovi. Setkání s temperamentním Michailem Stanislaskim je pro ni šok. Snaží se udržet si od něj odstup, protože v ní Michail probouzí znepokojivé pocity, ale čím víc času s ním tráví, tím víc propadá jeho kouzlu…

 

 

ňová, Magda. Náhoda nebo osud. Praha: Šulc-Švarc, 2013. 189 s.

Brilantně napsané příběhy lidí, kterým náhoda změnila osud. V pěti povídkových příbězích Magdy Váňové se objevují náhody humorné, ironické, nesmyslné i záhadné. Psychologicky jemným odhalováním lidské povahy, ve které dřímá osud každého člověka, zachytila autorka souhru náhod ve chvíli, kdy z ní vzniká nové pokračování skutečného příběhu.

 

Keleová- Vasilková, Táňa. Ranč u dědečka. Bratislava: Noxi, 2013. 245 s.

Julka, hlavní hrdinka příběhu, se po rozvodu přestěhuje s dcerou na samotu, do domu, který zdědila po milovaném dědečkovi. Rozhodně se žít jinak, začít znovu. Dům předělá na malý penzion, ve kterém hostům nabízí odpočinek v oáze ticha, domácí stravu a možnost výjezdů na koni. Jenže ani vzdálenou samotu neobcházejí citové vzplanutí, trápení a problémy...

 

Brickhill, Paul. Noc nekryje uprchlíky: drama útěku spojeneckých letců ze zajateckého tábora v Saganu. Praha: Naše vojsko, 2013. 255 s.

Hromadný útěk vězňů z tábora v Saganu patří k nejdramatičtějším epizodám 2. světové války. Kniha je autentickou reportáží jednoho z účastníků útěku, australského novináře Paula Brickhilla, podle níž byl natočen v USA úspěšný film Velký útěk. Autorovi se v ní podařilo napsat napínavý a přitom pravdivý příběh, zachycující mravenčí úsilí mnoha set lidí, kteří útěk připravovali.

 

Kessler. Leo. Plameny pekla. Praha: Baronet, 2013. 212 s.

Třináctý román z cyklu SS Wotan. Druhá světová válka je téměř u konce. Elitní úderné komando SS Obersturmbannführera Schirmera má za sebou svou poslední akci. Pro někoho však boj dosud neskončil –

 

 

Beletrie pro děti a mládež

 

Zvířátka a jejich rodiče. Praha: Fortuna Libri, 2013.

Zvířátka podobně jako děti mají maminku, tatínka a sourozence, zkrátka patří do nějaké rodiny. Ráda se mazlí, dovádí, a když se ztratí, jsou smutná a vyděšená. V rozkládacím leporelu s barevnými fotografiemi zvířat a zvířecích mláďat se malé děti seznámí s několika zvířecími rodinami. Leporelo je doplněno pohyblivým kolečkem, s nímž mohou děti otáčet a nasouvat tak do okének další zvířátka.

 

 

Brezina, Thomas. Maska se zářícíma očima. Praha, Albatros, 2013. 127 s.

Čtyřicátý z dobrodružných příběhů edice Čtyři kamarádi v akci. Nebezpečí číhá na každém kroku! Při pátrání po cenné masce, kterou užívali staří Aztékové k hrůzným rituálům, se Čtyřka ocitne v nejhlubší mexické džungli. V patách jsou jim nebezpečné šelmy a všeho schopní zločinci...

 

Dále, Elizabeth. Pohádky pro holky. Praha: Svojtka & Co., 2012. 160 s.

Vstupte do vzrušujícího světa princezen, jejich nádherných komnat a přepychových paláců. Tato kniha je pokladnicí těch nejkouzelnějších příběhů o princeznách, ať už jsou zlobivé, moderní, protivné, znuděné nebo odvážné, o kouzelných koních i rytířích, o dracích i třpytivých šatech lehkých jako vánek, o statečnosti i přátelství - čeká jich na vás celkem devatenáct a k tomu mnoho krásných barevných ilustrací.

 

Nudds, R. Jay. Hrabě Monte Christo. Praha: Grada, 2013. 111 s.

Komiksové zpracování slavného dobrodružného románu Alexandra Dumase. Když mladého Edmonda Dantese neprávem obviní z napomáhání bonapartistům a uvězní ho, přísahá, že se osvobodí, a všem, kteří jej zradili, se pomstí. Po mnoha letech z temného žaláře konečně unikne a začne se mstít. Díky bohatství, které mu odkáže abbé Faria, se záhy promění v tajemného a mocného hraběte Monte Christa. V tomto převleku se pak vydává pomstít těm, kvůli kterým byl křivě odsouzen...

 

 

Naučná pro děti a mládež

 

Johnson, Jinny. Obrázkový svět dinosaurů. Praha: Slovart, 2009. 224 s.

Po encyklopedii určitě s nadšením sáhnou malí čtenáři, dychtící po poznání neuvěřitelného světa dinosaurů. Každého dětského "vědce" na první pohled zaujmou působivé kreslené obrázky plné pohybu a napětí. Encyklopedie dinosaurů naprosto přehledně a stručně popisuje podle nejnovějších poznatků z nálezů zkamenělin různé druhy dinosaurů - jejich mnohdy zvláštní vzhled i způsob života. Setkáme se také se zajímavými teoriemi o tom, proč dinosauři nakonec vyhynuli. Závěr knihy tvoří slovníček užitečných výrazů a abecední rejstřík s českými, ale i vědeckými názvy dinosaurů.