PF 2024

07.01.2024 15:39

Obecní knihovna Rozdrojovice děkuje všem čtenářům za celoroční přízeň a také vedení obce za podporu činnosti.  Také v tomto novém roce se těšíme na stávající, ale i nové čtenáře. Knihovna pravidelně nakupuje knižní novinky a rozšiřuje nabídku o tituly výměnného fondu z Městské knihovny Kuřim. Nově doplňuje i společenské hry.

Koncem roku přibylo do fondu celkem 69 knižních novinek, především knihy pro děti. Mezi nimi např. 4. díl Vondruškova Křišťálového klíče, vzpomínková kniha Arnošta Goldflama Brno, ty město mých snů, historický román v současnosti oblíbeného Františka Niedla Platnéř, pokračování Sudetského domu II od Štěpána Javůrka a další. Děti se mohou těšit na nové příběhy pejska a kočičky, tentokrát napsala a ilustrovala Jana Uhlířová, nebo Božidaru od Veroniky Hurdové a nechybí vánoční pohádkové příběhy. Jak nás ovlivňuje umělé osvětlení a jak ze světa mizí skutečná tma, si lze přečíst v knize Johana Eklöfa Manifest za tmu. O umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu. A pokud čtete rádi Milana Kunderu, doporučujeme osmý svazek esejů Unesený Západ, který obsahuje dva texty: Nesamozřejmost národa, projev Milana Kundery na sjezdu Svazu československých spisovatelů v roce 1967, a francouzsky psaný esej Unesený Západ (1983) v překladu Anny Kareninové. Všechny novinky najdete v katalogu knihovny na webové stránce rozdrojovice.knihovna.cz, Přejít přímo do katalogu – Novinky.

Zpestřením nabídky jsou čtyři společenské hry z nakladatelství Albi, které si lze vypůjčit domů. První je hra Kvído – České pohádky v kostce, vhodná pro děti od 4 let. Obsahuje 60 ilustrovaných karet s obrázky ze známých pohádek. Hráči mají 15 vteřin (čas odpočítávají přesýpací hodiny), aby si z karty zapamatovali co nejvíc. Součástí vybavení je hrací kostka. Podle čísla na kostce odpovídá hráč na otázku. Pokud ji uhodne, kartičku si ponechá. Vyhraje hráč s největším počtem kartiček. Další hra je Chytré pexeso – povolání. Děti musí přemýšlet o chybějící dvojici podle toho, jaké povolání se na obrázku vyskytuje, např. k hasičskému autu hledají hasiče. Nápovědou je stejné barevné pozadí u příbuzných dvojic. Podobné je Chytré pexeso – zvířata. Hra Česko – otázky a odpovědi je vhodná pro děti od 12 let a patří mezi oblíbené kvízové hry o České republice.

Těšíme se na setkávání po celý rok 2024! Máte dotazy na knihovnu? Pište na knihovnarozdrojovice@volny.cz.