Nové časopisy ve vaší knihovně

18.01.2012 14:08

Od ledna najdou zejména mladí čtenáři v knihovně dva nové tituly časopisů.

 

Měsíčník ČASOSTROJ

Vůbec první historický titul pro děti a mládež začal vycházet v listopadu 2011.

Vydavatel (brněnské vydavatelství Extra Publishing, které vydává např. Živou historii) charakterizuje novinku jako „zábavnou cestu do historie pro mladé čtenáře od 9 do 15 let“.)

Časopis je bohatě ilustrovaný těmi nejlepšími českými ilustrátory, je interaktivní a obsahuje vždy několik dárků.

 

Jako bonus k předplatnému získala knihovna dvě knihy:

Hrad – letopisy obléhání

Rytíř – muž boje a cti

Letošní první dvojčíslo vás zavede do dějin starověkého Egypta na prokletí Tutanchamonovy hrobky, čarování a čarodějnice z keltských mýtů, poté se seznámíte s 8 největšími objeviteli světa. Podíváte se i do pravěku, jak žili pravěcí lidé, jaké to bylo lovit skalního medvěda nebo obrovského mamuta.

 

 

Po delší době se mohou děti těšit na aktuální vydání časopisu ČTYŘLÍSTEK.

Něco málo z historie Čtyřlístku…

 

První číslo časopisu vyšlo

15. května  1969 v nakladatelství Orbis. Původně se nepočítalo s tím, že by příhody Čtyřlístku mohly mít nějaké pokračování, ale velký zájem čtenářů si vyžádal další díly. První příběhy si celé vymyslel Jaroslav Němeček, později mu s vymýšlením pomáhali spisovatelé. Jedním z prvních spoluautorů byla Ljuba Štíplová, v roce 1991 se připojili další.

 

 

Bylo učiněno několik pokusů a zfilmování Čtyřlístku, prozatím však ne příliš úspěšných.

V současnosti se v úzké spolupráci s Jaroslavem Němečkem připravuje celovečerní film Čtyřlístek ve službách krále ,  který by měl mít premiéru v listopadu roku 2012.

Scénáře se ujali manželé Hana a Josef Lamkovi, jedni z mnoha autorů kultovního komiksu.

V příběhu vystupuje okolo padesáti postav. Hlavní čtveřici namluvili: Tereza Bebarová se představí jako Fifinka, Karel Heřmánek propůjčil hlas Myšpulínovi, Ondřej Brzobohatý Pinďovi

a Bohdan Tůma Bobíkovi.

 

O proslulosti Čtyřlístku svědčí i to, že v roce 2010 Česká pošta vydala čtyři poštovní známky

s postavami Čtyřlístku. První z nich (Fifinka) byla vydána koncem dubna 2010.

 

Dnes vychází Čtyřlístek dvacetkrát ročně, přibližně v nákladu 40 000 výtisků.

 

Postavičky Čtyřlístku:

MYŠPULÍN - vynálezce: geniální profesor a vynálezce, který ve své laboratoři vymýšlí a konstruuje různé vynálezy, které často zachrání hrdiny ze šlamastyky. Pro svou bystrou mysl je přirozeným vůdcem Čtyřlístku. Zpravidla je také řidičem jejich starožitného červeného auta. Jeho nejznámější vzorec je "1 a 1 jsou 2" (1 - Vynález prof. Myšpulína). Jeho první vynálezem bylo malé rádio. Má přítele a pomocníka, který se jmenuje profesor Pišišvor Vášeň pro literaturu je podstatou jeho osobnosti – samozřejmě, že jde téměř výhradně o literaturu odbornou, resp. vědeckou. Ne náhodou je pro ilustraci charakteru jeho postavy vybrána na oficiálních stránkách Čtyřlístku kresba, na které je Myšpulín s knihou v ruce. Myšpulínův přístup k četbě lze označit   jako "literaturou k poznání".

 

BOBÍK - jedlík a silák. Bobík je charakterizován jako sportovec, ale spíše jako silák než atlet. Jeho síla mu v různých spletitých situacích přichází vhod, protože je nebojácný, ale často i popudlivý. Někdy se pere s Pinďou, kterého většinou přemůže. Má též zálibu v dobrém jídle, takže má občas problémy s nadváhou.

 

FIFINKA - kuchařka: Fifinka do Čtyřlístku přináší ženský element, stará se o domácnost, vaří, uklízí a zašívá oblečení. Nemá ráda nepořádek, a když po sobě ostatní členové Čtyřlístku neuklízejí, dokáže se pořádně rozčílit. Jinak má však mírnou a citlivou povahu. Dbá o svůj zevnějšek a někdy je trochu parádivá

 

PINĎA - strašpytel: Pinďa je pravděpodobně nejméně výraznou postavou. Je tichý a bojácný, ale často dokáže svůj strach překonat. Kromě toho je vynikající běžec a díky svým dlouhým uším dobře slyší, takže někdy dokáže vyzvědět tajné úmysly nepřátel.

 

V roce 2012 vyjdou tato čísla:

 

521 - 13.1. Bobík má narozky

522 - 3.2. Souboj s kuchťákem

523 - 24.2. Čínská moudrost

524 - 9.3. Světla v údolí

525 - 30.3. Když zvony odletí

526 - 20.4. Bezstarostný výlet

527 - 11.5. Kam s Kleopatrou

528 - 1.6. Kniha rekordů

529 -15.6. Cestou trolů

530 - 29.6 Hřiště v oblacích

531 -13.7. Indiáni na baterky                               

532 - 27.7. Po stopách Mayů

533 - 10.8. Jak získat bobříka

534 -24.8. Vzkaz v lahvi

535 - 14.9. Květ kapradí

536 -5.10. Zlatá mašle

537 -26.10. Čestný občan

538 - 16.11. Noc s Andersenem

539,540 - 6.12. Dvojčíslo Netopýří nápoj