NOVÉ KNIHY - DUBEN

04.05.2014 10:25

NOVÉ KNIHY - duben 2014.doc (304640)

NOVÉ KNIHY – duben 2014

 

Beletrie pro dospělé

Hosseini, Khaled. A hory odpověděly. Praha: Argo, 2013. 390 s.

Román vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži. Na pozadí téměř šedesáti let afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí.

 

Lowell, Elizabeth. Nech minulost spát. Frýdek-Místek, Alpress, 2013. 360 s.

Lina tráví život zkoumáním starověkých mayských vykopávek v Yucatánu. Krátce poté, co zmizely velmi cenné mayské artefakty, vtrhne do jejího života svérázný Hunter Johnston, který ukradené předměty hledá. Vzájemná přitažlivost oba dva zaskočí, ale když už přece odloží ochrannou masku, je na řadě další zkouška... mnohem nebezpečnější.

 

Shaffer, Andrew. Padesát odstínů ostudy. Praha, XYZ, 2013. 208 s.

 Když se dvaadvacetiletá Anna vydává na pohovor s mladým podnikatelem Earlem Grayem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Earl Grey je pohledný, bohatý, má největší penis na světě a velkou firmu a vlastní vrtulník, je chytrý a… tajemný. Naivní Anička si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Earl Grey není vůči jejímu věčně rozkousanému rtu imunní a připouští, že po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…

 

Pawlowská, Halina. Pravda o mém muži. Praha: Motto, 2013. 253 s.

Příběh pro ty, kteří chtějí milovat hodně a dlouho. „Je to příběh mého manželství. A začala jsem ho psát, když jsem byla nejvíc smutná, abych si vybavila, jak jsem byla veselá. Jak jsem milovala a jak jsem byla milovaná. Doufám moc, že se při čtení budete trošku smát, trošku plakat, a možná..., že svého muže pohladíte a řeknete mu: „Bože! Já jsem tak šťastná, že tě mám!“

 

 

Jonasson, Jonas. Stoletý stařík, který vylezl oknem. Praha: Pantheon, 2012. 398 s.

Nejoblíbenější kniha roku 2009, která se nejen ve Švédsku stala čtenářským hitem. Alan Karlsson, obyvatel domova důchodců v jednom švédském městečku, se v den svých stých narozenin rozhodl zmizet... Celé Švédsko je kvůli jeho útěku vzhůru nohama: starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, ale stařík má jiné plány. S podobnými věcmi má své zkušenosti už z mládí, kdy čas od času uváděl do zmatku celý svět. Přestože se tenhle muž nikdy nezajímal o politiku, byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.

 

Beletrie pro děti a mládež

 

Krolupperová, Daniela. Policejní křeček. Praha: Albatros, 2013. 57 s.

Pes ve službách zákona dnes nikoho nepřekvapí. Ale policejní křeček? A opravdu jeden takový existuje! Jmenuje se Bruno a žije v teráriu u druháka Jirky. Když se ukáže, že křeček mluví, Jirka zajásá, takového kamaráda nikdo nemá. Zvídavý křeček se naučí i číst, a zatouží poznat svět za dveřmi domu. Jednoho dne se Bruno skutečně dostane ven a přihodí se něco neuvěřitelného. Z drobného hlodavce se stane postrach zlodějů v širokém okolí!

 

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

knihovnarozdrojovice@volny.cz