Nové knihy v Obecní knihovně Rozdrojovice

22.05.2012 23:16

 

N O V É    K N I H Y   V   O B E C N Í   K N I H O V N Ě

Miloš Kratochvíl: Hloupežníci

Matyáš Pazdera má tatínka, který vyrábí z porouchaných věcí robotíky – malé roboty, kteří mají dělat různé věci, bohužel ani jeden z nich nefunguje. Jednoho z robotíků Matyáš omylem rozšlápne. Zrovna toho, který má hlídat, aby nemluvil sprostě. Matyáš se bojí tatínkovi přiznat pravdu, a tak mu namluví, že za všechno může soused. A tu noc se v jeho pokoji zjeví Hloupežníci – tři hloupí pidikluci, kteří nedělají nic jiného, než že lžou,pomlouvají a vyvádějí zlomyslnosti. A podle jejich slov teď Matyáš patří k nim. Ta představa je děsivá, ale naštěstí v sobě má Matyáš mluvící světýlko, které mu pomůže všechno napravit.

Pro děti od 6 let.

 

Jiří Žáček: Kamarádi zvířátka

Knížka plná zvířátek a veselých básniček je určena dětem od 3 let. Děti se dozvědí, s jakými zvířátky se mohou setkat na dvoře nebo v lese, jaká mohou potkat ve městě nebo při návštěvě zoologické zahrady.

 

Zuzana Pospíšilová: Lumpíček a Rošťanda

Oblíbená autorka Zuzana Pospíšilová tentokrát vypráví o lese, kde kromě stromů, rostlin a lesních zvířat žijí také skřítkové. Lumpíček je samá lumpárna a Rošťanda vyvádí jednu rošťárnu za druhou. A co teprve když se ti dva seznámí! Naštěstí se včas dostanou do rukou pana učitele. Lesní skřítkové ale nesedávají v lavici jako děti ve škole. Lumpíček a Rošťanda se učí přímo v lese. Seznámí se s lesními zvířaty, naučí se rozpoznávat houby, bylinky a lesní plody a mnoho dalších věcí, užitečných pro skřítky i pro děti. Nádherně ilustrovaná kniha lesní moudrosti pro první čtenáře.

 

Eduard Petiška: Pohádková čítanka

V knížce je mnoho krásných bajek, pohádek a příběhů pro děti.

 

Miloš Nesvadba: Zlatá kniha říkadel

Veršovánky a omalovánky pro nejmenší: Tancovala žížala; Sedí liška pod dubem; První třída kašička; Kočka se vdávala, Jede, jede, poštovský panáček...

 

Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně

Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat — prosit Boha o pomoc. A jeho zásahům i trošku dopomoci… Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou?
 

 

Isaac Asimov: Youth

V knize kromě této známé povídky naleznete český překlad, jazykové komentáře a základní přehled anglické gramatiky. Povídku si také můžete poslechnout namluvenou anglickým rodilým mluvčím na přiloženém CD.

 

Nicolai Lilin: Sibiřská výchova

Autobiografický příběh Nicolaie Lilina je fascinujícím portrétem podněsterské komunity Urků, jež byla ve třicátých letech minulého století násilně přesídlena do oblasti dnešního Moldavska, svými kořeny však dodnes tkví v sibiřském prostředí a tamním způsobu života. Lilinovo vyprávění, rámované popisem autorovy vojenské služby v Čečensku, tvoří spontánní sled epizod z doby vlastního dětství a dospívání v podněsterském Benderu a čtenáře postupně zasvěcuje zejména do zákonů a zvyků místní sibiřské zločinecké enklávy.

 

Wilbur Smith: Andělé pláčí

Zouga Ballantyne, jeho sestra doktorka Robyn a spolehlivý stopař Jan prožívají další dobrodružství v africké buši na území bývalé bájné říše vládce Monomatapy.

 

Nora Robertsová: Zákon přitažlivosti

Parker miluje svou práci a na soukromý život jí téměř nezbývá čas. Stejně jí chybí ten pravý mužský! Jediný, kdo se kolem ní motá, je libový frajírek Malcolm