NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ-KVĚTEN

26.05.2013 00:00

Nove knihy kveten 2013.doc (528384)

OBECNÍ KNIHOVNA ROZDROJOVICE

KNIŽNÍ NOVINKY – KVĚTEN

Beletrie pro dospělé

Collins, Jackie. Plavba za všechny prachy. Alpress, 2013. 431 s.

Miliardář Aleksandr a jeho přítelkyně Bianca pozvou pět bohatých dvojic na svou luxusní jachtu. Všichni se tváří jako nejlepší přátelé, jenže brzy vyjdou najevo skrytá nenávist i závist a odhalí se úzkostlivě střežená tajemství. Když se rozhádaná smetánka ocitne ve skutečném nebezpečí a jde jim o život, náhle zjistí, že nejsou všemocní, jak si namlouvali.

 

 

Garwood, Julie. Ideální muž. OLDAG, 2012. 283 s.

Doktorka Ellie Sullivanová, která si vyšla zaběhat do blízkého parku, se čirou náhodou ocitla v blízkosti prchající dvojice, muže a ženy, které pronásleduje několik agentů FBI. Vzápětí stíhaný kriminálník postřelí jednoho z policistů. Ellie se svými bohatými zkušenostmi z praxe na traumatologii okamžitě přispěchá na pomoc a spolu se záchrankou se postará o zraněného. Protože je jedinou osobou, jež viděla hledanému zločinci do tváře, dostává se jako svědkyně do centra vyšetřování případu, který přebírá agent Max Daniel. Přestože strohý právník není podle Elliiných představ ideální muž, z nevysvětlitelných důvodů ji přitahuje a zdá se, že jejich původně čistě pracovní vztah přeroste v něco mnohem hlubšího…

 

 

Váňová, Magda. Náhoda nebo osud. Šulc-Švarc, 2013. 189 s.

Brilantně napsané příběhy lidí, kterým náhoda změnila osud. V pěti povídkových příbězích Magdy Váňové se objevují náhody humorné, ironické, nesmyslné i záhadné. Psychologicky jemným odhalováním lidské povahy, ve které dřímá osud každého člověka, zachytila autorka souhru náhod ve chvíli, kdy z ní vzniká nové pokračování skutečného příběhu.

 

Cartland, Barbara. Netušená láska. Ostrava: Baronet, 2013. 157 s.

Když se John Chester dozvídá, že jeho strýc náhle zemřel a odkázal mu titul vévody a zároveň zchátralé panství, rozhodne se vrátit do Anglie. V tu chvíli už ví, že se jeho život změní netuší však, jak moc. Gina Wilsonová ztělesňuje vše, co ho na ženách odpuzuje je nezávislá, sebevědomá, vzdělaná a vždy připravená mu oponovat. Její nápady ohledně renovace hradu jsou však velice chytré a John zjišťuje, že se bez její pomoci neobejde. A čím více času spolu tráví, tím jasněji si uvědomuje, jak je krásná, chytrá a zábavná. Jenže Gina je podle všeho zamilovaná do jiného muže a Johnovi navíc navrhne, aby svou tíživou finanční situaci vyřešil sňatkem s její bohatou spolužačkou.

 

Canfield, Jack. Slepičí polévka pro duši. Myslete pozitivně. Práh, 2012. 371 s.

Jistě už vás potkaly nějaké potíže a možná jimi procházíte právě teď. Ztráta zaměstnání a z toho plynoucí finanční nouze, zdravotní problémy, špatné vztahy s blízkými… V našich životech zkrátka existuje spousta důvodů, proč se necítit šťastně, říkáme si. Ale co když je to celé jen otázkou našeho přístupu? Co když stačí, abychom na nevýhodu pohlédli z trochu jiného úhlu, a rázem se z ní stane výhoda, příležitost?

 

Fitzgerard, Francis Scott. Velký Gatsby. LEDA, 2011. 208 s.

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. V novém, moderním překladu.

 

 

Naučná pro dospělé

Fischinger, Lars, A. Zakázaná historie. Knižní klub, 2012. 256 s.

Dějiny našeho světa jsou plné fascinujících záhad. Zcela neuvěřitelné jevy, nálezy a tradované příběhy stavějí etablovanou vědu před hádanky, na které nenalézá odpověď – a proto o nich raději mlčí jako hrob. Při svých rešerších procestoval Lars A. Fischinger celý svět a výsledky jeho bádání nabourávají náš dosavadní obraz světa. Tato kniha nám otevírá oči pro skryté kapitoly lidských dějin. Ukazuje oblasti, kde všechna tradiční vysvětlení a vědecké modely prostě selhávají. A dovádí nás k překvapujícím odpovědím na otázky, které stavějí běžný obraz světa na hlavu.

 

Johnson, Paul. Dějiny anglického národa. LEDA, 2012. 464 s.

Teprve v šedesátých letech minulého století pocítili Britové naplno ztrátu svého impéria. Anemické Společenství národů, které je mělo nahradit, bylo jen papírovou velmocí. Paradoxně se však Angličané koncem 20. století těšili z větší svobody, právní stability a životní úrovně než kdy dřív ve svých dějinách. Kdyby Británie nadále vládla světovému impériu, mohla by být tak bezproblémovou a stabilní zemí, v níž se příjemně žije? Johnson hledá v dějinách ostrovní říše především konstantu národních dějin a nachází ji už na samém počátku, kdy Angličané odmítají kontinentální imperiální nadvládu a postupně svůj stát rozvíjejí k čím dál větší hospodářské, politické a individuální svobodě. „Všude, kde je parlament, je kousek Anglie,“ všiml si Karel Čapek. Rozvojem civilizovaného impéria, námořního obchodu a nového průmyslu založili nakonec Angličané současný globální svět, jemuž dali společný jazyk, technologii a víru ve svobodný trh.

 

Matten, Glen, Goggins, Aidan. Lži o zdraví. Jota, 2013. 384 s.

Průvodce zdravím pro každého, koho už nebaví neustále se měnící informace o negativech či pozitivech vajíček, margarínu, červeného masa nebo vegetariánské stravy. Dva mladí britští vědci odhalují pravdu o potřebách zdravého lidského těla, kterou se nám snaží farmaceutický průmysl za pomoci médií zatajit. Kniha si klade za cíl vyvrátit řadu lží, mýtů a omylů týkajících se péče o zdraví a předložit čtenářům vědecky podložené údaje o tom, jaká je skutečná pravda.

 

Šavlík, Jiří, Hnízdil, Jan, Houdek, František. Jak léčit nemoc šílené medicíny, aneb, Hippokratova noční můra. Andrej Šťastný, 2008. 288 s.

Současná situace lékařství jako oboru zabývajícího se lidskými chorobami a zdravotnictví jako státní instituce organizující péči o zdraví občanů, je mírně řečeno neuspokojivá. Důvodem jsou mocenské, ekonomické a politické zájmy, které tento medicínsko-zdravotnický komplex dokonale ovládly. Věda o chorobách ruku v ruce se zdravotnickou technikou a farmakologií vytvořily svébytný systém řízený státní správou a pojišťovnami podle pravidel, které stále méně vyhovují původnímu účelu pečovat o zdraví občanů. Místo toho je manipuluje do role potenciálních nebo skutečných pacientů a stále více z nich činí spotřebitele služeb, které přinášejí zisky mocným obchodním řetězcům a vlivným podnikatelským skupinám. Vzniká tak povážlivý paradox. Zatímco dříve člověk pečoval o svoje zdraví a kolem tohoto problému organizoval veškeré aktivity, nyní se systém péče o zdraví stal rozhodující hybnou silou, která kolem sebe a k obrazu svému organizuje chování občanů. Tato skutečnost je vůdčí ideou knihy příběhů a esejů, které se týkají každého, kdo překročil práh nějakého zdravotnického zařízení.

 

Fořt, Petr. Tak co mám jíst? Grada, 2007. 417 s.

Zamýšlíte se nad svým zdravím a stravou, kterou si každý den připravujete? V tom případě je publikace známého odborníka na zdravou výživu RNDr. Petra Fořta, CSc. určená právě vám. Přináší totiž vyčerpávající a cenné informace o racionální výživě a různých „léčebných a redukčních dietách". Nevyhýbá se ani alternativním výživovým stylům či tématu obezity. Dozvíte se, jaká je metabolická typologie, které potraviny jsou zdraví prospěšné a které naopak přinejmenším sporné. Značný prostor je věnován i problematice stravy v těhotenství a výživě v pokročilejším věku.

 

 

Beletrie pro děti a mládež

Lamková, Hana. Čtyřlístek ve filmu. Čtyřlístek, 2012. 62 s.

Knížka vychází u příležitosti uvedení prvního celovečerního filmu s postavičkami Čtyřlístku (Čtyřlístek ve službách krále).
Knížka obsahuje padesátistránkový dobrodružný komiksový příběh z rudolfinské Prahy a je doplněna zajímavostmi z přípravy filmu. Najdeme zde rozhovory s autory a režisérem filmu i obrazový materiál vzniklý při natáčení.

 

Brezina, Thomas. Kouzelný hrad. Dračí pohár. Fragment, 2013. 112 s.

Na kouzelném hradě se pořád něco děje. Obvykle v tom mají prsty děti hradního pána, zvláště Lancelino a jeho mladší bratr Max, který si navíc občas vypomáhá čarováním. Teď by rádi nechali zmizet otravného bratrance. Kouzlo se ale nepodaří a najednou jsou všichni dospělí pryč! Podaří se Lancelinovi a Maxovi zachránit hrad a cenný pohár s dračí krví před zrádným rytířem Dragomírem?

 

Brezina, Thomas. Kouzelný hrad. Výprava do podzemí. Fragment, 2013. 112 s.

Na kouzelném hradě už se zase dějí věci. Nejstarší z dětí hradního pána Lancelino se rozhodl, že za každou cenu musí mít kouzelný meč zrádného rytíře Dragomíra. Pokud ho získá, stane se neporazitelným. Lancelino se potají vydává k sídlu zlého rytíře, kde je v podzemí meč ukrytý. Najednou se ocitá v zákeřné pasti. Zachrání ho sestra Gvendolina a malý bráška Max, který umí čarovat? Splní si Lancelino svůj sen a bude mít kouzelný meč?

 

Johnson, Dan. Sindibád námořník. Grada, 2012. 86 s.

Komiksové zpracování příběhu o Sindibádovi, legendárním hrdinovi sedmi moří, který čelil ve své době mnoha dobrodružstvím, ale žádné pro něj nebylo takovou výzvou jako prosba o pomoc od jeho dávného přítele, krále Haakima z Hasisu. Sindibádovým úkolem je převychovat rozmazleného a sobeckého Haakimova syna Habiba v odvážného a zodpovědného muže. Sindibád věří, že se chlapec může změnit. Ale když mladý princ vystaví Sindibáda i jeho posádku obrovskému nebezpečí, zavede je na nebezpečnou a riskantní cestu, je jeho přesvědčení podrobeno zkoušce. Podaří se Habibovi změnit a stát se mužem, kterého z něj chce mít otec?

 

Trujillo, Eduardo. Vlaky železnice. Sun, 2012. 29 s.

Děti se dozvědí spoustu zajímavých informací o různých tématech. Na obrázcích pak vyhledají předměty, které tam nepatří, ale také ty, jež se tématu týkají.

 

TĚŠÍME SE NA VAŠI NÁVŠTĚVU.