Nové knihy ve Vaší knihovně - listopad

29.11.2012 00:00

NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ

listopad12.docx (357,3 kB)

 

Pro děti:

Williams, David. Babička drsňačka. Praha: Argo, 2012.  250 s.

Vypravěčsky brilantní příběh s překvapivou pointou a černým humorem o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Ben je k smrti otrávený, když má zase strávit víkend u babičky. To ale neví, že jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků a že celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty. K jeho uskutečnění teď bude potřebovat Benovu pomoc!

 

Hämmerle, Susa, Trapp, Kyrima. Dětský lékař. Místo, které znám. Praha: Grada, 2012. 20 s.

Zdenička musí jít na preventivní prohlídku. Co všechno jí bude dětský lékař dělat? Jaké nástroje bude používat? A nebude to bolet? Tato kniha pomůže dětem při návštěvách dětského lékaře, seznámí se s přístroji v ordinaci a s průběhem ošetření. Pomohou jim pěkné obrázky, jednoduchý příběh, se kterým se mohou ztotožnit i řada úkolů, které mohou v knize plnit - hledat podle zadání, seznámit se s novými věcmi i prostředím.

 

Miler, Zdeněk, Doskočilová, Hana. Krtek a Vánoce. Praha: Albatros, 2009. 35 s.

Byla zima, zvířátka ještě tvrdě spala ve svých pelíšcích. Ale Krtek ne, ten už běhal venku. Chtěl přichystat pro své kamarády z lesní stráňky báječné vánoční překvapení. A ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo.Byla zima, zvířátka ještě tvrdě spala ve svých pelíšcích. Ale Krtek ne, ten už běhal venku. Chtěl přichystat pro své kamarády z lesní stráňky báječné vánoční překvapení. A ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo.

 

Čech, Pavel. Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Havlíčkův Brod: Petrkov, 2012. 211 s.

Další kreslený příběh od našeho předního ilustrátora Pavla Čecha je určen nejen dětským čtenářům. Knížka je plná klukovského snění, také první křehké lásky a touhy najít své místo v nepřehledném světě.

 

Pro dospělé

 

Mawer, Simon. Dívka, která spadla z nebe. Zlín, Kniha Zlín, 2012. 332 s.

Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce druhé světové války ji naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii.  Její mise ve Francii má ale kromě podpory domácího odporu ještě jedno, velmi speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie...

 

Formanová, Martina. Snědla dětem sladkosti. Praha: Eroika, 2012. 189 s.

Kniha volně navazuje na titul "Skladatelka voňavého prádla". Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu - přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky včetně společenských a politických témat.

 

Cílek, Václa. Prohlédni si tu zemi. Praha: Dokořán, 2012. 261 s.

Ve své nejnovější knize Prohlédni si tu zemi Václav Cílek navazuje na své předchozí úspěšné tituly věnované především krajině a místům - Krajiny vnitřní a vnější, Makom a Dýchat s ptáky. Jádrem knihy jsou eseje věnované Praze a jejímu geniu loci, v dalších částech se pak autor zaměřuje jak na českou a moravskou krajinu (České středohoří, Jižní Čechy, Ostrava...), tak na místa, která ho oslovila na jeho zahraničních cestách za geologickými výzkumy (Súdán, Řecko, Turecko). Eseje o "krajinách vnějších" doplňují i texty metafyzičtějšího charakteru - o posvátnu Santiniho staveb, o prostoru spjatém s Janem Palachem či fragmenty z nikdy nedokončené čínské antologie. Knihu doprovázejí ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii a 80 fotografií autora.

 

Steel, Danielle. Dům na Charles Street. Praha: Ikar, 2012. 260 s.

Francesca s Toddem spolu nejprve chodili, pak založili galerii a zamilovali se do starého domu na Manhattanu. Opravovali ho vlastníma rukama a ona si myslela, že oba sní o tomtéž. Čas ale ukázal opak. Jenomže Francesca se svých snů vzdát nechce. Se splátkami za dům na krku tak musí udělat jedinou věc, kterou si nikdy nedovedla představit – podat inzerát nabízející podnájem. Román o síle vůle a o tom, jak se z cizinců stávají spolubydlící, ze spolubydlících přátelé a z přátel rodina.

 

Steel, Danielle. Narozeniny. Praha: Ikar, 2012. 277 s.

Valerie Wyattová je uznávanou odbornicí na bydlení a životní styl a ve své profesi nemohla dosáhnout více. Její dcera April provozuje vlastní restauraci a zákazníci její jídlo milují. Jack Adams je legendou amerického fotbalu, čtyřnásobným vítězem Super Bowlu, členem Síně slávy a v současnosti jedním z nejpopulárnějších sportovních komentátorů. Všechny tři postavy spojuje jediné – zrovna oslavili narozeniny a přemýšlejí o tom, zda daň, kterou za úspěch zaplatili, nebyla příliš vysoká. Valeria, April i Jack jsou totiž až zoufale osamělí.

               

Cartland Barbara. Síla lásky. Praha: Baronet, 2012. 151 s.

Rena zůstane po smrti svého otce sama, bez peněz a je nucena opustit domov. U velkého dřevěného kříže, kde se modlí, najde tři staré zlaté mince - přinesou jí štěstí? Čestná povaha jí nedovolí mince si ponechat, a tak je zanese novému dědici panství. Vznikne mezi nimi něžné přátelství, které je ohroženo zbohatlíkem Wyngatem, rozhodnutým provdat za mladého hraběte z Grange svou dceru. Ale ještě než láska a odvaha zvítězí, je třeba najít zbytek pokladu a vyřešit záhadu muže, který se tak velmi podobá zlověstnému panu Wyngateovi.

 

Szczygieł, Mariusz. Láska nebeská. Praha: Máj, 2012. 170 s.

Soubor fejetonů inspirovaných na jedné straně slavnými literárními díly významných českých autorů (J. Hašek, K. Čapek, V. Vančura, B. Hrabal, J. Brdečka, L. Grosman, L. Fuks, J. Škvorecký, J. Papoušek, O. Pavel, V. Havel, Z. Svěrák, M. Viewegh) a jejich filmovými adaptacemi, na druhé pak tím, co je pro autora překvapivé, možná šokující na životě současných Čechů. Lehce, vtipně a laskavě, s osobitým nadhledem plným slovní i situační komiky kreslí českou mentalitu ve srovnání s polskou, specifický český humor i to, že Češi dokážou najít radost snad ve všem a smíchem překonávají často i smutné okamžiky.

 

Těšíme se na Vaši návštěvu!