NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ-ÚNOR

17.02.2013 00:00

NOVÉ KNIHY VE VAŠÍ KNIHOVNĚ

Nove knihy unor.doc (371 kB)

 

Beletrie pro dospělé

Hůlová, Petra. Čechy, země zaslíbená. Praha: Torst, 2012. 224 s.

Hrdinka nového románu Petry Hůlové přijíždí do Čech, aby si vydělala. Příběh Olgy je výpovědí o nelehkém životě v cizí zemi. Vyprávění se pokouší vyrovnat se se stereotypy, týkajícími se jak Ukrajinců, českých zaměstnavatelů a neziskových organizací, tak žánru "gastarbeiterského románu", který životy svých hrdinů často redukuje na boj za slušnou materiální existenci a rodinné štěstí.

 

Du Maurier, Daphne. Duch lásky.  Praha: Motto, 2012. 423 s.

Románová prvotina slavné anglické autorky je rodovou ságou několika generací stavitelů lodí a námořníků z pobřeží Cornwallu v 19. století. Rodová linie vrcholí v nespoutané odvážné pravnučce, v níž se na svět znovu vrací charakter její prabáby. Rodina, jejíž historii autorka završuje sociálními změnami v Anglii po 1. světové válce, musí celé generace čelit nepřízni osudu a nejrůznějším ztrátám, jejich životy však magicky ochraňuje duch zakladatelky rodu.

 

 

Obermannová, Irena. Panoptikum české. Praha: Motto, 2012. 364 s.

Volné pokračování "Tajné knihy", tentokrát však nikoli o lásce. Jde o jakési zápisy o skandálu, který se kolem "Tajné knihy" strhl. Autorka, médii nazývána „skandalistkou Obermannovou“ zde popisuje, jak se věci kolem ní děly doopravdy, co v době mediální smrště zažívala, a jak to vnímala. "Panoptikum české" je příběhem spisovatelky, která kvůli skandálu kolem své knihy přestala mít schopnost používat slova a začala mluvit pozpátku. Začne navštěvovat psychoterapeutku, která usoudí, že není potřeba léčit ji, ale její psaní.

 

Grisham, John. Amatéři. Praha: Knižní klub, 2012. 381 s.

Právnické firmě Finley & Figg se nedaří zrovna nejlíp. Má pochybnou klientelu a její stárnoucí majitelé vyhlížejí ten „velký případ“, na němž zbohatnou, aby mohli odejít do penze. A pak se jim do života vpotácí David Zinc. Mladý absolvent Harvardu, který se shodou okolností octne v kanceláři Finleyho & Figga právě ve chvíli, kdy se Wally Figg rozhodne zažalovat farmaceutickou firmu za údajné poškození zdraví jistým lékem. Společně s Davidem se pouštějí do velkého procesu. A proti nim vyrukuje korporace se zástupy renomovaných obhájců…

 

 

Naučná literatura pro dospělé

Čapka, František. Vítězný únor: Cesta k převratu. Brno: Edika, 2012. 152 s.

Vítězný únor roku 1948 představuje jeden ze zlomových okamžiků našich dějin, který určil směr našich dějin na celých dalších čtyřicet let. Kniha předkládá nejen detailní průběh samotných únorových událostí, ale zároveň hledá jejich hlubší příčiny v předchozím období, a to již od předválečné doby. Text, psaný čtivou formou, čtenáři mimo jiné představí všechny dobové účastníky a seznámí ho s celkovým obrazem dané doby.

Plch, Milan. Kam za vlaky a vláčky. Brno: CPress, 2012. 151 s.

Nové, aktualizované vydání navazuje na úspěšný titul KAM v ČR: Za vlaky a vláčky - přináší atraktivní menu výletů, na kterých budete poznávat historické tratě a železniční rarity, romantické lokálky, železniční muzea či zahradní železnice.

 

Šmahel, František, Bobková, Lenka. Lucemburkové. Praha, Lidové noviny, 2012. 929 s.

Výpravná kniha zahrnuje úsek zhruba 130 let, během něhož se vystřídali na českém trůně čtyři panovníci, Jan, Karel IV., Václav IV. a Zikmund. Náležitá pozornost je v knize věnována i dalším příslušníkům rodu, zejména jeho moravské linie.

Syntetický pohled na vládu Lucemburků v českých zemích je součástí vícesvazkové ediční řady, jejíž základní podobu určilo monumentálně pojaté dílo „Přemyslovci“. Zahrnuje úsek zhruba 130 let, během něhož se vystřídali na českém trůně čtyři panovníci, Jan, Karel IV., Václav IV. a Zikmund. Náležitá pozornost je v knize věnována i dalším příslušníkům rodu, zejména jeho moravské linie. Velký důraz autoři rovněž kladou na vzdělanost a umění, vázané bezprostředně na lucemburskou dynastii.

Nečas, Luboč. Marta Kubišová. Praha: XYZ, 2012. 250 s.

 

Beletrie pro děti

 

Brezina, Thomas. V lese vlkodlaků. Praha: Albatros, 2012. 133 s.

Třicátá šestá kniha série Čtyři kamarádi v akci. To, co začalo jako senzační piknik za svitu měsíce, se pro Erika promění v horor. Z temného lesa se vynoří postavy podobné vlkům a unesou ho. Při pátrání po Erikovi objeví jeho tři kamarádi překvapivou stopu...

 

Černá, Olga, Kukovičová, Michaela. Kouzelná baterka. Praha: Baobab, 2012. 47 s.

Sedm příběhů, které prožil Franta poté, co dostal od kouzelného dědečka baterku. Ta baterka totiž byla taky kouzelná, a když ji Franta rozsvítil, všechny věci kolem ožily...

Březinová, Ivona: Kozí příběh se sýrem. Praha: Egmont, 2012. 61 s.

Kozí příběh se sýrem volně navazuje na předchozí díl "Kozí příběh". Děj se přenese ze středověké Prahy do pohádkového sýrového království . Opravdu by král vyměnil za kus dobrého kozího sýra všechno i královskou korunu? Právě to je nakonec příčina všeho neštěstí, které král přivolal na sebe i své poddané... Kromě starých známých postav se mohou čtenáři těšit na řadu pohádkových bytostí a nové hlavní hrdiny - děti Kuby a Máci - Honzíka a Zuzanku, kteří spolu s Kozou procházejí celým příběhem.

Tolkien, J. R. R.: Hobit, aneb, cesta tam a zase zpátky.Praha: Argo, 2006. 270 s.

Příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo Pytlík, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nikdy nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu - zachrání své druhy, unikne krvežíznivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku. Jde vlastně o předehru k velké trilogii Pán prstenů.

 

Kocmanová, Ivana. Neposlušná kůzlátka a jiné pohádky. Praha: Axióma, 2012. 69 s.

Svazek obsahuje pohádky O třech prasátkách, Neposlušná kůzlátka, Jak šlo vejce na vandr a O rozmarné ovečce. Vybraná slova v textu jsou nahrazena obrázky. Na konci každé pohádky najdou děti jednoduchou otázku, která prověří jejich pozornost při čtení pohádky

 

 

 

 

 

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Obecní knihovna Rozdrojovice