Velký knižní čtvrtek

14.11.2011 23:20

VELKÝ KNIŽNÍ ČTVRTEK

Ve čtvrtek 13. října uvedlo v život devět předních českých nakladatelství a knižní distribuce Kosmas projekt s názvem VELKÝ KNIŽNÍ ČTVRTEK. V jeden den se na pultech knihkupectví objevilo deset nových knih různých žánrů:

 

 

Inspiraci našli organizátoři ve Velké Británii, kde má podobný "super Thursday"

dlouhou tradici. První říjnový čtvrtek tam symbolicky začíná podzimní knižní sezóna.

 

 

    

     

S některými tituly se již brzy budete moci seznámit také v obecní knihovně

(Nevěra po americku, Alef, Keltův sen).

Keltův sen (anotace) -poslední román držitele Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2010. Čtenář se s hlavním hrdinou Rogerem Casementem, britským diplomatem irského původu, dostane nejprve do Konga v době kaučukové horečky, vzápětí do Amazonie počátku století,

 v době první světové války pak bude přihlížet prvním pokusům o získání irské nezávislosti. Roger Casement, skutečná (a značně polemická) historická postava, byl jako britský konzul vyslán do Konga a posléze do Amazonie s pověřením napsat zprávu o skutečném stavu kaučukových plantáží, kde docházelo k nelidskému vykořisťování domorodců. Jeho zpráva obletěla svět a přispěla ke zlepšení pracovních podmínek. Kvůli své angažovanosti v boji za irskou nezávislost však byl Casement posléze Brity zadržen a popraven.

U nás byly v minulosti známé tzv. KNIŽNÍ ČTVRTKY. Jejich původcem však nebyl knihkupecký duch doby socialismu. Jejich počátky sahají do doby první republiky a iniciátorem byl významný nakladatel a knihkupec

ALOIS SRDCE (1888-1966) - jeho knihkupectví vystavovalo za svými výlohami pravidelně každý čtvrtek veškerou knižní produkci uplynulého týdne. Tento zvyk pravidelně informovat veřejnost pak převzaly „knižní čtvrtky“za doby socialismu v Československu.